VERGİ SİRKÜLERİ
Sirküler Tarihi: 27/07/2022
Sirküler No : 2022 / 36
Konu : Sigorta Şirketlerince rücu ve sovtaj işlemlerinin BSMV Yönünden Vergilendirilmesi Hk.
Sigorta şirketlerince rücu ve sovtaj işlemleri sonucunda lehe alınan paraların banka ve sigorta muameleleri vergisi (BSMV) yönünden vergilendirilmesine ilişkin açıklamaların yapılması sirkülerimizin konusunu oluşturmaktadır.
Yukarı Paragrafta yer alan rücu ve sovtaj kelimelerinin anlamlarını pekiştirelim.
Rücu, kişinin yükümlülüklerinden caymasını ifade eder.
Sovtaj, hasar görmüş malın sigortalının onayı alınarak satılması işlemine verilen addır.
Açıklamalarımız neticesinde Rücu ve sovtaj işlemlerinin gerçekleşmesi sonrasında Sigorta şirketlerince uygulanması gereken vergilendirilmesinde esas alınacak matrah ile hesaplamaları aşağıdaki şekilde uygulanması gerekmektedir.
Yasal Dayanak;
Sigorta şirketlerinin her ne şekilde olursa olsun yapmış oldukları bütün muameleler dolayısıyla kendi lehlerine her ne nam ile olursa olsun nakden veya hesaben aldıkları paralar BSMV’ye tabidir.
Buna göre, sigorta şirketlerince bir muamele yapılması ve bu muamele sonucu lehe para alınmasıyla birlikte vergiyi doğuran olay gerçekleşmektedir.
BSMV’de lehe alınan paranın hesabında işlem maliyetleri dikkate alınabilir. Ancak işlem anında ortaya çıkmayan veya işlem anında ortaya çıkmakla birlikte tutarı net bir şekilde hesaplanamayan maliyet unsurları lehe alınan paranın hesabında dikkate alınmaz. (G.V.K. M. 28)
Rücu ve Sovtaj tutarlarının BSMV yönünden vergilendirilmesi ve matrah;
Sigorta şirketlerinin rücu ve sovtaj işlemleri sonucunda nakden veya hesaben lehe aldığı paralar üzerinden yürürlükteki oranlara göre BSMV hesaplamaları gerekmekte olup, söz konusu işlemlerde BSMV matrahı, Mülga Hazine Müsteşarlığının 2015/6 sayılı Genelgesi kapsamında sigorta şirketleri tarafından tahsil edilen/edilecek rücu veya sovtaj bedeli ile daha önce tahakkuk ettirilen rücu veya sovtaj değeri arasındaki farktır.
Buna göre, sigorta şirketlerinin sovtaj işlemleri sonucunda mülkiyetine almış oldukları hurda veya hasarlı malların satışı ya da söz konusu malların sigortalıdan alınan bir vekaletle aracı bir firma tarafından üçüncü şahıslara satılması sonucu satış bedelinin doğrudan veya sigorta şirketi aracılığıyla tazminat bedelinin bir parçası olarak sigortalıya ödenmesi işlemlerinde, hurda veya hasarlı malların satış bedeli ile daha önce tahakkuk ettirilen sovtaj değeri arasındaki fark üzerinden BSMV hesaplanması gerekir.
Sigorta şirketleri tarafından sovtaj bedeli ödenmeyerek hurda veya hasarlı malların sigortalıya bırakılması ve sigortalı tarafından bizzat satılmasına ilişkin işlemlerde ise sigorta şirketlerince yapılan bir muameleden söz edilemeyeceğinden söz konusu işlem BSMV’ye tabi tutulmaz.
Bu uygulamanın yürürlük tarihi, 27.07.2022’dir.