VERGİ SİRKÜLERİ
Sirküler Tarihi : 15/03/2022
Sirküler No : 2022 / 13
Konu : Gümrük Kanun Bazı Maddelerinin Uygulanması Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar Yürürlüğe Konulması Hk.
15.03.2022 tarihli ve 5303 no.lu Cumhurbaşkanı Kararı ile yeni yayınlanan; Ekli “4458 Sayılı Gümrük Kanununun Bazı Maddelerinin Uygulanması Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar’ın yürürlüğe konulmasına, 4458 sayılı Gümrük Kanunun 167 nci maddesi gereğince karar verilmiştir.
Gelen Değişiklikler;
a) 29.09.2009 tarihli ve 2009/15481 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan 4458 sayılı Gümrük Kanunun Bazı Maddelerinin Uygulanması Hakkında Kararın 45.nci maddesinin üçüncü ve dördüncü fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.
“Gümrük idareleri, eşyanın ve bulunduğu taşıma araçlarının muayenesi amacıyla gerektiğinde eşyanın boşaltılmasını ve kapların açılmasını isteyebilir.
Eşya konulduğu ilk yerden gümrük idarelerinin izni olmaksızın kaldırılamaz.”
b) Aynı Kararın 62.nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
Posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla bir gerçek kişiye gelen ve ticari miktar ve mahiyet arz etmeyen, kıymeti 150 Avro’yu geçmeyen eşya ile kıymeti 1500 Avro’yu geçmeyen ilaç cinsi eşyanın değeri üzerinden;
1) Avrupa Birliği ülkelerinden doğrudan gelmesi halinde %18,
2) Diğer ülkelerden gelmesi halinde %30,
3) 6/6/2002 tarihli ve 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanuna ekli (IV) sayılı listede yer alan eşya olması durumunda yukarıdaki oranlara ilave %20,
oranında tek ve maktu bir vergi tahsil edilir.
4) Posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla bir gerçek kişiye gelen ve ticari miktar ve mahiyet arz etmeyen, kıymeti 1500 Avro’yu geçmeyen kişisel kullanıma mahsus kitap veya benzeri basılı yayın için 45.nci maddede belirtilen limitleri aşan eşyanın değeri üzerinden %0 tek ve maktu bir vergi uygulanır.
5) Posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla bir tüzel kişiye gelen ve ticari miktar ve mahiyet arz etmeyen, kıymeti 22 Avro’yu geçmeyen eşyanın değeri üzerinden birinci fıkrada belirtilen oranlarda tek ve maktu bir vergi tahsil edilir.
6) Kıymeti 1500 Avro’yu geçmemek şartıyla, yolcu beraberinde gelen EK-9* daki liste kapsamı dışında kalan ve değeri 61.nci maddede belirtilen hediyelik eşya limitinin üzerinde olan ticari miktar ve mahiyet arz etmeyen eşyanın değeri üzerinden birinci fıkrada belirtilen oranlarda tek ve maktu bir vergi tahsil edilir.
*Ek 9; Tütün ve Tütün Ürünleri, Alkollü Ürünler, Kozmetik Ürünler, Gıda Ürünleri, Giyim ve Yolculuk Eşyası, Elektronik/Dijital Eşya, Müzik Aletleri, Spor ve Oyun Aletleri, Sağlık Cihazları, Mutfak Eşyası, Diğerleri (Örn. Çocuk yolcuya mahsus bir adet çocuk arabası, oyuncaklar, bir adet ütü, bisiklet, el dürbünü, kitap, evcil hayvan v.b.)
7) Birinci, ikinci, üçüncü fıkralarda sözü edilen limitler dahilinde getirilen eşyanın brüt 30 kilogramı geçmemesi gerekir.
8) Diplomatik Eşya ve 58.nci madde kapsamı yolcu eşyasının posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gelmesi halinde kıymet ve ağırlık sınırı uygulanmaz.
Gümrük beyanı dahil tüm gümrük işlemlerine ilişkin faaliyetlerinin takip edilip sonuçlandırılmasında, posta idaresi ile Bakanlıkça belirlenen koşulları taşıyan hızlı kargo taşımacılığı yapan şirketler dolaylı temsilci olarak yetkili kılınabilir. Bu yetkiyi kullanan hızlı kargo şirketleri gümrük müşaviri çalıştırır.
İhracat rejimine konu eşya için miktar veya değer limitlerini ayrı ayrı on katına kadar artırmaya Bakanlık yetkilidir.
Yürürlük; 01.05.2022 tarihinde yürürlüğe girer.
Saygılarımla,
S.M.M.M. M.KAAN YILDIRIM