VERGİ SİRKÜLERİ
Sirküler Tarihi: 22/01/2022
Sirküler No : 2022 / 10
Konu : 2022 Yılında E Arşiv ve E Fatura Zorunluluğu Değişiklikleri Hk.
Gelir İdaresi Başkanlığınca yeni yayınlanan 535 numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ ile elektronik belgelerin kullanımı ve denetiminde önemli değişiklikler söz konusu olması sirkülerimizin konusunu oluşturmaktadır.
Gelir İdaresi Başkanlığı günümüz ilerleyen teknolojinden yararlanılması, doğaya karşı olan sorumluluklarımızın yerine getirilmesi ve kurum tarafından denetimlerin daha basit olarak gerçekleştirilmesi açısından, 509 sıra no.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde e arşiv ve e fatura sistemine geçişlerde değişikler yapmıştır.
E Fatura, E Defter Geçiş Zorunluluğu Hadleri İle Geçiş Süreleri;
1- Brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı);
a) 2018, 2019 veya 2020 hesap dönemleri için 5 Milyon TL,
b) 2021 hesap dönemi için 4 Milyon TL,
c) 2022 veya müteakip hesap dönemleri için 3 Milyon TL
ve üzeri olan mükellefler.”
“7- Gayrimenkul ve/veya motorlu taşıt, inşa, imal, alım, satım veya kiralama işlemlerini yapanlar ile bu işlemlere aracılık faaliyetinde bulunan mükelleflerden brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı);
a) 2020 veya 2021 hesap dönemleri için 1 Milyon TL,
b) 2022 veya müteakip hesap dönemleri için 500 Bin TL
ve üzeri olan mükellefler.
8- Kültür ve Turizm Bakanlığı ile belediyelerden yatırım ve/veya işletme belgesi almak suretiyle konaklama hizmeti veren otel işletmeleri.
2020 veya 2021 hesap dönemlerinde sağlayanlar 1/7/2022 tarihine kadar,
2022 veya müteakip hesap dönemlerinde sağlayanlar ilgili hesap dönemini izleyen Temmuz ayın başına kadar
Brüt satış hasılatı tutarına göre e-fatura sistemine geçecek işletmelerin E defter uygulamasına geçiş tarihi ise E Fatura geçiş dönemini izleyen takvim yılı başından itibaren E defter uygulamasına geçmiş olması gerekmektedir.
E Arşiv Zorunluluğu Olanlar ile Geçiş Süresi;
E arşiv sistemine 01 Mart 2022 tarihine kadar aşağıda yer alanlar durumlara tabi olan işletmelerin, e arşiv süreçlerini tamamlaması gerekmektedir.
Mevcut durumda e-fatura mükellefi olan firmaların,
İnternet üzerinden ilan yayınlayan veya hizmet satanlara aracılık eden firmalara,
Aynı gün içerisinde vergi mükellefi olmayanlara düzenlenen toplam fatura tutarı 30 bin TL´den 5 bin TL’ye indirilirken, vergi mükellefi olanlar için ise bu tutar, GİB tarafından belirlenen fatura kesme sınırına eşitlendi. Bu sınır her yıl güncellenmekle birlikte, 2022 yılı için 2000 TL’dir.*
*1/3/2022 tarihinden itibaren gerçekleştirilen teslim ve hizmetlere uygulanmak üzere 1/3/2022 tarihinde *´lı belirtilen hadlere göre düzenlenmesi gerekmektedir.
E İrsaliyeye Uygulamasına Geçiş Hadleri ve Zorunluluğu Olanlar;
E-Fatura uygulamasına kayıtlı olan ve brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı);
a) 2018, 2019 veya 2020 hesap dönemlerinde 25 Milyon TL,
b) 2021 veya müteakip hesap dönemlerinde 10 Milyon TL ve üzeri olan mükellefler.
Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (I) sayılı listedeki malların imali, ithali, teslimi vb. faaliyetleri nedeniyle EPDK´dan lisans (bayilik lisansı dahil) alan mükellefler.
Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (III) sayılı listedeki malların imal, inşa, ithalini ve ana bayi/distribütör şeklinde pazarlamasını gerçekleştiren mükellefler.
4/6/1985 tarihli ve 3213 sayılı Maden Kanunu kapsamında düzenlenen işletme ruhsatı/sertifikası sahipleri ve işletme ruhsatı/sertifikası sahipleri ile yaptıkları sözleşmeye istinaden maden üretim faaliyetinde bulunan gerçek ve tüzel kişi mükellefler.
4/4/2001 tarihli ve 4634 sayılı Şeker Kanununun 2 nci maddesinin (e) bendinde tanımına yer verilen şekerin (Beyaz şeker (standart, rafine küp ve kristal şeker), yarı beyaz şeker, rafine şeker, ham şeker ve kahverengi şeker olarak sınıflandırılan, pancar veya kamıştan üretilen kristallendirilmiş sakaroz ile nişasta kökenli izoglukoz, likid ya da kurutulmuş halde glukoz şurubu, sakaroz veya invert şeker veya her ikisinin karışımının suda çözünmesinden meydana gelen şeker çözeltisi ve invert şeker şurubu ile inülin şurubu) imalini gerçekleştiren mükellefler.
E-Fatura uygulamasına kayıtlı olan mükelleflerden demir ve çelik (GTİP 72) ile demir veya çelikten ürünlerin (GTİP 73) imali, ithali veya ihracını gerçekleştirenler.
Tarım ve Orman Bakanlığınca gübre üretim ve tüketiminin kayıt altına alınmasına yönelik oluşturulan Gübre Takip Sistemi’ne kayıtlı kullanıcılar.
11/3/2010 tarihli ve 5957 sayılı Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun hükümlerine göre komisyoncu veya tüccar olarak sebze ve meyve ticaretiyle iştigal eden mükellefler.
Yukarıda yer alan E Arşiv ve E Faturaya geçiş işlemlerinin zamanında yapılması aksi durumlarda ise cezai müeyyidelerinin doğacağı göz ardı edilmemesi gerekmektedir.
Saygılarımla,
S.M.M.M. M.KAAN YILDIRIM